Kallt där hemma - se över värmepumpen!

I och med att jag pluggar på distans, så har jag det senaste dagarna fått plugga mitt i en byggarbetsplats. Även om jag bor på tredje våningen och det är längst ner i tvättstugan det renoveras, så är det bra lyhört upp hit när det borrar och donar nertill. Det har med andra ord varit riktigt irriterade, och inte direkt varit den bästa studiemiljön. Men jag försöker se det hela från den ljusa sidan, även om jag inte alls gillar alla förändringar som sker nertill. Fördelarna kvarstår ändå och jag gillar att tvättstugan renoveras om helt med nya målade väggar och tak tillsammans med nya maskiner. Det kommer nog utseende mässigt bli riktigt bra, och det är där jag får försöka lägga fokus även om jag är irriterad på det nya bokningssystemet och andra saker runtomkring.


I dag exempelvis hittade jag bilen utanför som installerar värmepumpar, och det fick mig att tänka på det här med värme i huset/lägenheten där man bor. När jag bodde hemma tidigare hade vi det riktigt kallt i mitt sovrum, och det var något som jag verkligen hatade. Särskilt om kvällarna när man var utan strumpor, och skulle springa upp på natten en snabbis för ett toalettbesök eller liknade. Nu när vi har en egen bostad är det faktiskt tvärtemot väldigt varmt t o m på vintern och om kvällarna. Det känns otroligt skönt och är något jag verkligen uppskattar med den lägenhet vi bor i nu, men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på hur många som faktiskt har det kallt i sina hus och inte har en bra värmepump installerad. Det måste vara jobbigt att behöva frysa och ha det kallt hemma, men det kan ju även vara åt det andra hållet också för varmt helt enkelt. Det upplevde jag att vi hade i tvättstugan tidigare, då man tvingades öppna fönstret när maskinerna varit i gång i en timme eller två. Den där bilen som stod utanför fönstret i dag har med andra ord en väldigt viktig uppgift framför sig, och jag är bra nyfiken på att se resultatet när det är klart.


Så är det något man bör se över när man flyttar till ett nytt boende så är det hur värmepumpen fungerar, och vad man själv kan göra åt situationen om det är för varmt eller för kallt.